Verschillende stijlen van salsadansen

Voor het verschil tussen stijldansen en sociaal dansen – lees maar ons vorige bericht! Hier gaan we verder praten over sociaal salsadansen. We geven antwoorden op de volgende vragen: Hoeveel soorten salsadansen zijn er? Wat is het verschil tussen hen? De eerste vraag is heel moeilijk en het antwoord is afhankelijk van aan wie je het vraagt. Echter gaan we hier de populairste soorten salsadansen beschrijven. Maar je moet altijd bewust zijn dat de grenzen tussen verschillende stijlen soms heel vaag zijn; soms zijn er gelijkenissen en soms verschillen ertussen. Verschillende soorten salsa werden beïnvloed door elkaar en door andere dansen vanwege de menselijke vermenging in geografie en cultuur.

Er zijn waarschijnlijk 6 verschillende salsa-stijlen.

1. Puerto Ricaan

Deze salsa wordt gekenmerkt door het vake gebruik van cirkelvormige bewegingen van de armen, vooral in de basisstappen. De mengsels van Colombiaanse en Cubaanse salsa worden ook aan de mix toegevoegd.

2. Colombiaans

Deze salsa wordt gekenmerkt door meer ronde en cirkelvormige patronen zoals in East Coast Swing. Uit de conga-dans neemt deze salsa de schoppen op elke vierde tel. Hiermee lijkt het subgenre van de Colombiaanse salsa 'cumbia salsa' te zijn. Deze laatste wordt vaak met authentieke cumbia-muziek uit Colombia gedanst. Het tweede subgenre van Colombiaanse salsa lijkt Mexicaanse cumbia te zijn. Het lijkt heel erg op Colombiaanse cumbia, maar de vierde-beat trappen zijn hier iets hoger.

3. New York

Deze salsa is vloeiender en veel meer lineair van richting, en heeft minder circulaire armbewegingen. Het is waarschijnlijk geïnspireerd door de disco-Latijns-Amerikaanse stijl van de jaren 70, maar ook lijkt het door de klassieke stijldansen-mambo geïnspireerd te zijn. Een subgenre van New Yorkse salsa is Miami salsa. Die heeft dezelfde kenmerken als New York salsa, maar heeft in tegenstelling veel face-loops, head-ducks en haircomb-figuren.

4. Cubaanse salsa

Deze salsa is bijna net zo afgerond als Puerto Ricaanse salsa, maar richt zich vooral op het gebruik van de tweede beat. Sommige bewegingen (of in sommige plekken alle bewegingen) hebben Spaanse namen, zoals de “setenta” (zeventig) of de “sesenta” (zestig) of de "dile que no" (wat betekent “hem of tegen haar of tegen jou nee”). Dat laatste is een cross-body leiding. Elementen van de Cubaanse salsa worden ook in de Casino salsa gebruikt, ook bekend als salsa rueda, of "ronde salsa".

5. Salsa rueda

Deze salsa wordt ook “salsawiel” genoemd. Deze salsastijl is vooral populair tijdens de feestjes, in bars en clubs. Het was waarschijnlijk geïnspireerd door rond- en contra-dansen, waarbij dansers in het verleden hun partners ruilden. Dus in salsa rueda maken alle partners een grote cirkel, en de leidende partners noemen de naam van de beweging, meestal in het Spaans. De dansers reageren door die beweging te maken met hun partners. Aan het einde van de beweging kunnen ze of hun partners houden of verder gaan met andere partners. De leidende danser schreeuwt ook uitdrukkingen uit om iedereen te dwingen om synchroon te blijven. Dat kan door opdrachten zoals bijvoorbeeld “pisen” (stamp met één voet) of “con bulla” (schreeuw).

6. Theatrale salsa / cabaretsalsa

Dit is de meest opvallende van alle salsa dansstijlen. Het bevat liften, vallen, zeer moeilijke wissels en spins en vloerlijnen in aanvulling op de traditionele salsapatronen.