Geschiedenis van salsa muziek en dans: deel 1

Salsa is een van de meest dynamische en belangrijke muzikale fenomenen van de 20ste eeuw. In veel Latijns-Amerikaanse gemeenschappen is het tegenwoordig de populairste stijl van dansmuziek. Salsa vertegenwoordigt een mix van Latijnse muziekgenres, het belangrijkste onderdeel waarvan is Cubaanse dansmuziek. De oorsprong van salsa ligt in Oost-Cuba (Santiago de Cuba, Guantanamo) van de Cubaanse Zoon (rond 1920) en Afro-Cubaanse dans (zoals Afro-Cubaanse rumba). Daar werden Spaanse en Afro-Cubaanse muzikale elementen gecombineerd, zowel in termen van ritme als van de gebruikte instrumenten. Halverwege de eeuw kwam deze muziek naar Havana, waar het buitenlandse invloeden absorbeerde. De belangrijkste invloeden kwamen van Amerikaanse jazz en populaire muziek die op de radio te horen was.

salsa dansen

Tegen het einde van de jaren 1950 hadden veel Cubaanse en Puerto Ricaanse mensen zich gevestigd in de Verenigde Staten, vooral in New York. Tussen de mensen waren natuurlijk ook muzikanten. Dit creëerde de omgeving waar salsa muziek zijn ontwikkeling voltooide. "El Barrio" (Spaanse Harlem) was de belangrijkste plaats waar dit gebeurde. Veel muziekgroepen werden gevormd. Immigranten bleven Afro-Caribische muziek maken, maar ze pasten het geluid aan hun nieuwe wereld aan. Ze werden vooral beïnvloed door Amerikaanse jazz. Op zulke manier was de salsa zoals we die nu kennen in de jaren 50 en 60 aan het opkomen. De beroemdste muzikanten van die tijd waren Tito Puente, die de koning van Mambo werd genoemd, en Celia Cruz, bekend als de koningin van Salsa.

De opkomst van salsamuziek is ook nauw verbonden met Fania Records. Fania Records werd in 1964 opgericht door de muzikant Johnny Pacheco en de Italiaans-Amerikaanse echtscheidingsadvocaat Jerry Masucci. De twee ontmoetten elkaar op een feest in een New York hotel. Toen besloten ze om het meest invloedrijke platenlabel in de geschiedenis van de Latijns-Amerikaanse muziek te lanceren. Fania stond bekend als 'de Latijnse Motown'; ze maakten de ene grote hit na de andere. De muziek van Fania werd populair in heel Latijns-Amerika. Veel artiesten werden erg beroemd met de promotie die ze van 'La Fania' ontvingen. Fania Records paste Cubaanse muziek aan in de manier dat meer paste bij Latijns New York, en zij noemden het geluid 'salsa'. Door de jaren 70 werd salsa zo populair dat Fania's bands en artiesten door heel Latijns-Amerika aan het toeren waren. Dit decennium waren de echte 'hoogtijdagen' van salsa.

De soort salsamuziek die Fania bevorderde werd 'harde salsa' genoemd. In de jaren 80 werd er een andere stijl van salsa geboren. Deze nieuwe stijl was zachter en romantischer, met artiesten zoals Gilberto Santa Rosa. Rond die tijd begonnen Latijnse muzikanten invloed te hebben op de mainstream Amerikaanse muziek. Latijn-Amerikaanse muziek was in Amerika populair aan het worden, en begon ook de rest van de wereld te intrigeren.

Beide soorten salsa blijven vandaag de dag populair en met de populariteit van de muziek, kwam de populariteit van de dans.

____

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door Echt Groene Stroom, de site waar je écht groene stroom kunt vergelijken.