Zumba

Zumba is een dansvorm en tegelijkertijd een aerobics-fitnessprogramma gemaakt door de Colombiaanse danser en choreograaf Alberto "Beto" Perez in de jaren negentig. Tegenwoordig is Zumba ook een handelsmerk van Zumba Fitness, LLC. De Braziliaanse popzanger Claudia Leitte is de internationale ambassadeur van Zumba Fitness geworden. Zumba omvat dans en sportieve bewegingen uitgevoerd op energieke muziek. De choreografie bevat hiphop, soca, samba, salsa, merengue en mambo. Ook squats en lunges (uitvalspassen) zijn inbegrepen. De eigenaar van het Zumba-programma is Zumba Fitness. De sportscholen of fitnesscentra hoeven voor het gebruik van het programma niet te betalen. Ongeveer 15 miljoen mensen nemen wekelijkse Zumba-lessen op meer dan 200.000 locaties in 180 landen.

Zumba

Oorsprong

Zoals al gezegd, werd Zumba halverwege de jaren negentig opgericht door Perez in Cali, Colombia. In 2001 werkte Perez samen met Alberto Perlman en Alberto Aghion, en het trio bracht een reeks fitnessvideo's uit die via infomercial werden verkocht. In 2012 deden Insight Venture Partners en de Raine Group een investering. Het bedrijf breidde zich uit, en ze begonnen ook lessen te geven. In 2015 waren er volgens Perlman 14 miljoen Zumba-studenten in 186 landen.

De naam

De naam "Zumba" heeft geen bijzondere betekenis; het was als een merknaam bedacht.

Lessen

Zumba-lessen duren meestal rond een uur, en worden gegeven door instructeurs met een licentie van Zumba Fitness, LLC. Tijdens een Zumba-les kan een persoon tot 600 calorieën verbranden.

Er bestaan negen lessoorten, voor verschillende niveaus en leeftijden:

  • Zumba Gold is een programma ontworpen voor beginners en oudere mensen.
  • Zumba Step is een onderlichaam training dat Zumba-routines en step-aerobics met Latijns-Amerikaanse dansritmes combineert.
  • Zumba Toning is voor mensen die hun oefeningen met toning sticks willen doen. Het richt zich op de buikspieren, dijen, armen en andere spieren door het hele lichaam. Dit soort Zumba-les biedt cardiotraining zoals krachttraining.
  • Aqua Zumba lessen worden in een zwembad gehouden. De instructeur leidt de klas naast het zwembad terwijl de deelnemers in ondiep water volgen. Bewegingen zijn speciaal aangepast om de dansbewegingen van een Zumba Fitness-les te combineren met de bewegingen van aquafitnesslessen.
  • Zumba in de Circuit is een combinatie van dans en circuittraining. Deze lessen duren meestal dertig minuten. Ze bestaan uit krachtoefeningen die op verschillende stations in de zaal op getimede intervallen uitgevoerd moeten worden.
  • Zumba Kinderen lessen werden voor de kinderen tussen de leeftijden van 7 en 11 ontworpen.
  • Zumba Gold-Toning is een toningles voor oudere deelnemers met het verbeteren van spierkracht, houding, mobiliteit en coördinatie als doel.
  • Zumba Sentao is een stoeltraining die zich richt op het gebruiken van lichaamsgewicht om het lichaam te versterken.
  • Strong van Zumba werd uitgebracht in 2016. Deze lessen combineren intervaltraining met hoge intensiteit met gesynchroniseerde muziekmotivatie.

Zumba-instructeurs hebben de optie om ZIN-leden te worden (Zumba Instructor Network leden) om tweemaandelijkse trainings-dvd's te ontvangen. De DVD’s helpen hen met het maken van muziek en choreografie voor hun persoonlijke Zumba-lessen.

Omdat Zumba verschillende opties biedt, beweren voorstanders van Zumba dat het veilig is voor alle leeftijden. Dat betekent dat iedereen tussen 0 en 100 jaar deel kan nemen aan deze vorm van oefening. Sommige lessen zijn specifiek gericht op ouderen, om hen te helpen kracht op te bouwen, beweging en lichaamshouding te verbeteren en ook om ze aan sociaal contact te helpen.

Mocht je een keer Zumba willen doen of zelfs naar Colombia willen, kun je altijd een vlucht boeken naar Bogota.